Barefoot Style Running


 

Barefoot Style Running

Huaraches; loopsandalen die gebruikt worden door de Tarahumara indianen bij het Barefoot Style Running.

Heel vroeger (toen er nog geen schoenen bestonden) renden we op blote voeten achter ons eten aan om te moeten overleven.

Barefoot Style Running

Deze clinic is zowel voor de al gevorderde hardloper als ook voor de beginnende hardloper toegankelijk. Het leren hardlopen op de Barefoot Style vergt wel het nodige geduld, want je lichaam zal geleidelijk moeten wennen aan ‘het nieuwe bewegen’ .

Demping.
Van oudsher zijn wij al bezig met hardlopen. Eerst op blote voeten (of soort van sandalen) en later op schoeisel. De tegenwoordige hardloopschoenen zorgen voor de nodige demping, met als gedachte dat er dan minder blessures ontstaan. Het barefoot-style hardlopen is hardlopen op hele minimalistische schoenen zonder demping. De demping wordt verzorgd door ons eigen lichaam. Met name de voetspieren, kuitspieren, hamstring en bilspieren dragen zorg voor deze demping. Nét als bij ‘gewoon’ hardlopen, dien je het barefoot style running erg rustig op te bouwen. Ons lichaam moet zich eerst aanpassen aan de nieuwe belasting, en dus al helemaal als we bepaalde spieren zwaarder gaan belasten dan we normaal zouden doen. Oók onze voeten krijgen het zwaar voor de kiezen, want die hebben altijd relatief rustig in onze schoenen mogen relaxen. Bij het barefoot style running moeten ze flink aan de bak! Volg je de clinic, dan maak je op een verantwoorde manier ál deze spieren sterker zonder ze te overbelasten!

Loopscholing.
Het ‘barefoot style running’ vereist een andere techniek dan het reguliere hardlopen. Om deze techniek onder de knie te krijgen, wordt een groot deel van de clinic besteed aan loopscholing. Samen met het lopen op minimalistische schoenen, zorgt dit ervoor dat je de techniek snel leert.

Clinic ‘Barefoot Style Running’:
voorlopig geen clinics